Powered By Blogger

February 02, 2012

resepi kek keju


Bahan-bahan tepung (bater) kek keju:
-  660gm krim keju 
-  160gm gula
-  33gm mentega
-  9 biji telur
-  500mL krim

Bahan-bahan utk lapisan bawah kek:
-  1 paket biskut Marrie
-  200gm mentega yang telah dicairkan


Cara penyediaan lapisan bawah kek:
1.  Hancurkan biskut Marrie dan cmpurkan dgn mentega yg telah dicairkan
2.  Tekan ramuan ini pada bahagian bawah gegelang kek bulat

Cara penyediaan tepung (bater) kek keju:
1.  Pukul keju krim , gula dan mentega sehingga sebati
2.  Secara perlahan-lahan masukkan telur dlm ramuan ini
3.  Pukul keju putar sehingga ia lembut
4.  Kaup dan balikkan krim ke dalam bater keju
5.  Tuangkan bater kek keju ke dlm gegelang kek bulat utk 1 kg
6.  Bakar dlm ketuhar yg telah dipanaskan tadi menggunakan kaedah 'water bath'
7.  Bakar selama 1jam 30 mnt 
8.  Keluarkan gegelang kek dan biarkan ia sejuk
9.  Sejukkan di dalam peti sejuk sehari sblm dihidangkan 
10.  Hidangutk 10 orang

p/s : selamat mencuba ^_^

No comments:

Post a Comment